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アイテム
現在歯数に関連する因子─特に生理学的,血液生化学的,栄養学的視点から─
https://mdu.repo.nii.ac.jp/records/2648
https://mdu.repo.nii.ac.jp/records/264880002357-a813-4740-a5b0-35668b433b14
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 松本歯学/学術雑誌論文 / Journal Article(1) | |||||
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公開日 | 2016-09-08 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 現在歯数に関連する因子─特に生理学的,血液生化学的,栄養学的視点から─ | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 歯の喪失のリスク因子 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | アタッチメントロス(CAL) | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 砂糖類・甘味料類摂取量 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 年齢 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ナトリウム摂取量 | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | journal article | |||||
その他(別言語等)のタイトル | ||||||
その他のタイトル | Factors related to the number of missing teeth from a physiological, blood biochemical, and nutritional point of view | |||||
著者 |
牧, 茂
× 牧, 茂× 荒, 敏昭× 竹内, 由里× 岩井, 由紀子× 吉成, 伸夫× 佐藤, 晶× 前島, 信也 |
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著者別名 |
MAKI, SHIGERU
× MAKI, SHIGERU× ARA, TOSHIAKI× TAKEUCHI, YURI× IWAI, YUKIKO× HOSHINARI, NOBUO× SATO, AKIRA× MAEJIMA, SHINYA |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | The aim of this study was to clarify the risk factors for tooth loss from a physiological, blood biochemical, and nutritional point of view. The subjects of this study were 364 people (224 males, 140 females). They were examinees of a medical examination center in Matsumoto Dental University Hospital. Using the number of teeth present (including sound, decayed, and filled teeth) as the response variable, a multiple regression analysis was conducted using parameters in the mouth, physiological parameters, blood biochemical parameters, and nutritional parameters as covariates. In the multiple regression analysis with the response variable as the number of teeth present, the significant influence of attachment loss, sugar–sweetener intake, age, and sodium intake was noted on a decreasing number of teeth in the study subjects. Thus, the number of teeth present was influenced by the physiological, blood biochemical, and nutritional condition. In the future, increasing the number of cases will be necessary along with long–term follow–up. | |||||
書誌情報 |
松本歯学 en : Journal of the Matsumoto Dental University Society 巻 42, 号 1, p. 16-24, 発行日 2016-06-30 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 松本歯科大学学会 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 2188-7233 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA12684554 | |||||
フォーマット | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | application/pdf | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |