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  1. 松本歯学(Print edition:ISSN 0385-1613 Online edition:ISSN 2188-7233)
  2. 14巻(1988)
  3. 2号

Streptococcus milleriのヒアルロニダーゼの精製とその性状

https://mdu.repo.nii.ac.jp/records/1199
https://mdu.repo.nii.ac.jp/records/1199
4ce14e63-78d9-4159-9928-8e63708599c6
名前 / ファイル ライセンス アクション
matsumoto_shigaku_14-02-05.pdf matsumoto_shigaku_14-02-05.pdf (1.2 MB)
Item type Journal Article(1)
公開日 2012-05-24
タイトル
タイトル Streptococcus milleriのヒアルロニダーゼの精製とその性状
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 ヒアルロニダーゼ
キーワード
主題Scheme Other
主題 精製
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 S.milleri
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
その他(別言語等)のタイトル
その他のタイトル Purification and Characterization of Hyaluronidase from Streptococcus milleri
著者 吉村, 隆二

× 吉村, 隆二

吉村, 隆二
柴田, 幸永
藤村, 節夫
中村, 武

抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Screening tests of gingival crevice dental plaque conducted to detect the bacterial strains responsible for degradation of acid-mucopolysaccharides provided an adequate strain for the production of hyaluronidase. This strain was identified as Streptococcus milleri, based on its various biological properties. The enzyme produced in the culture supernatant of anaerobic culture was purified to homogeneity by sequential procedures including ammonium sulfate precipitation, ionexchange chromatography, and gel filtration. The specific activity increased 15,000 fold and the recovery of the enzyme activity was 21.3%. The molecular weight was 100,000 and its isoelectric point was 9.3. The optimum pH for the activity was 6.0. Heating of the enzyme at 60℃ for 5 minutes resulted in complete inactivation. The enzyme activity was inhibited strongly by Zn^<2+>, Hg^<2+>, and Cu^<2+>, while Ca^<2+>, Mg^<2+>, Fe^<2+>, Co^<2+>, Mn^<2+>, and EDTA had no effect. The enzyme was active against hyaluronic acid, however, chondroitin sulfate, chondroitin sulfate A, B, and C were not degraded by this enzyme. In the enzymatic products of hyaluronic acid, unsaturated disaccharides were detected by the methods of gel filtration and paper chromatography.
書誌情報 松本歯学

巻 14, 号 2, p. 176-184, 発行日 1988-08-31
出版者
出版者 松本歯科大学学会
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0385-1613
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00232590
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-06-19 08:19:35.681273
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